Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 32 людини

" Небезпечна пристрасть" для учнів 5-8 класів

Дата: 26 жовтня 2020 о 08:29
Автор: Рябчич В. Г.
195 переглядів

Про наркоманію зараз говорять в усьому світі. З нею пов'язують падіння моралі та зростання злочинності. Ця проблема сьогодні тривожить всіх: підлітків, медиків, соціологів, юристів, педагогів. Це — соціальна трагедія. Однією з причин поширення наркоманії є дефіцит знань про наркотики і їхній вплив на організм людини. Підлітки помиляються, вважаючи наркоманію розвагою, що несе у світ приємних відчуттів. Вони навіть не підозрюють, яку небезпеку приховують у собі ці «задоволення», які наслідки викликають невинні, на перший погляд, захоплення, до якої життєвої трагедії вони призводять.
Лікарський досвід показує, що ряди наркоманів ігнорує права інших, поповнюють люди, що не мають елементарних знань по наркотичні речовини і наслідки їхнього вживання. Серед них багато таких, котрі збільшують дози призначених лікарських препаратів, чи приймають сильнодіючі ліки без призначення. Таку наркотичну безграмотність необхідно терміново викорінювати.
До лав наркоманів легко потрапляють «за компанію». Тим, хто починає приймати наркотики, слід пам'ятати, що відмовитися від цієї звички буде нелегко. У наркомана виникає психічна та фізіологічна залежність, він думає тільки про те, як здобути нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить. Такі люди відсторонюються від друзів і родичів, перестають цікавитися навчанням, спортом, ізолюються від оточення, стають агресивними і некомунікабельними, часто втрачають фізичну форму. Як при вживанні алкоголю, так і при вживанні наркотиків потрібна велика рішучість, щоб раз і назавжди сказати «ні». Це може зробити людина, яка завжди: — поважає себе та інших; — вміє не тільки говорити, а й слухати; — впевнена у собі та своїх діях; — відповідає за свої вчинки; — відкрита почуттям і вміє вільно їх висловлювати; — може знайти в собі сили розповісти близьким про свою проблему; — не дозволяє порушувати свої права, але й не ігнорує права інших. А що ж робити тим, хто хоче, але не може сказати «ні», тим, хто не відчуває себе настільки сильним, щоб протистояти тиску з боку оточуючих? Необхідно почати працювати над підвищенням власної самооцінки.
Як виникла наркоманія? Звернемося до історії. Треба думати, що на самому початку неусвідомлене вживання наркотичних речовин носило племінний характер. Інший шлях ознайомлення з наркотиками — випадкове вживання в їжу чи жування отруйних рослин, що володіють наркотичними властивостями. Цей феномен фіксувався в пам'яті, а потім поширювався серед одноплемінників. Уже в часи первісного суспільства людям були відомі рослини, що поліпшували сон, знімали біль, підвищували настрій. Досвід предків накопичувався і передавався з покоління в покоління.
Історії релігії відомо безліч прикладів використання наркотичних речовин. Віщуни і служителі культу різних релігійних напрямів під час свят, обрядів і ритуалів часто застосовували ці речовини, що викликають особливе відчуття психічного підйому з елементами порушення свідомості. Рецепти одурманюючих засобів, як правило, тримали в секреті. Жреці і віщуни стародавності застосовували наркотичні речовини не тільки при релігійних ритуалах, але і з метою лікування. У той період була широко поширена тауматургія — медицина, заснована на магії. Тауматургія використовувала різні наркотики для лікування душевнохворих. Сам термін «наркоманія» походить від грецьких слів «нарко» — помутніння, оціпеніння і «манія» — безумство. Особлива небезпека вживання наркотиків полягає у тому, що наркотична залежність формується значно швидше, ніж алкогольна — за декілька місяців.
Як показують статичні дані, 80% наркоманів — молоді люди до 30 років. Найчастіше захоплюються наркотиками у віці 13—14 років. Таким чином, жертвами наркоманії стають діти і підлітки. Всі форми наркоманії призводять до психічного та емоційного розладу, завершенням якого є повна деградація особистості. Будь-які форми наркоманії і токсикоманії супроводжуються патологією всіх органів і систем. Це є враження серця, легень, печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, системи крові, інфекційні враження скелету. Хворі, що користуються ін'єкціями часто заражаються вірусом СНІДу, який вражає імунну систему, що призводить до смерті від різних захворювань.
Армія скалічених наркоманією людей все поповнюється молоддю, підлітками. В тенета наркоманії їх штовхає почуття зневіри, розчарування в соціальній системі, відчуття неможливості знайти своє місце в житті. Для одних — це втеча від дійсності, від духовної порожнечі, для інших — пасивний протест проти несправедливості суспільства.
Вихователь. Неробство, невміння і небажання зайняти свої руки й розум корисною справою не можуть не привести до більшого неробства — повного відключення від дії, до «балдіння», до піднесення цього становища в культ. Іще одна причина — більшість наркоманів і, особливо, токсикоманів — діти з так званих неблагополучних сімей, де батьки п'ють, або зайняті іншими проблемами. Найнерозсудливіший вік — від 15 до 25 років, хоча зустрічаються випадки і набагато більш раннього звикання до наркотиків. Цьому значно сприяє куріння, випивка, токсикоманія.
Прилучення до наркотиків викликається частіше за все впливом друзів, знайомих, різних компаній, невмінням організувати своє дозвілля. Чим же страшна наркоманія? Лікарі відзначають, що наркотики можуть викликати незворотні процеси в легенях, атрофію мозку, епілепсію, психози, деградацію особи, сприяють руйнуванню крові. По-перше, якщо хворий не буде лікуватися і в майбутньому не змінить свій спосіб життя, тоді дуже швидко наступить кахексія (виснаження), що в кінцевому рахунку призведе до смерті. Медицині відомі випадки, коли люди повністю «згорали» за рік. По-друге, наркоман не може бути повноцінним членом суспільства, бо всі його думки і справи спрямовані на здобуття наркотичної речовини. А це прямий шлях до злочину, оскільки в нашій країні використання, виготовлення і збут наркотиків з немедицинською метою заборонені в законодавчому порядку. По-третє, соціальна особливість хворого наркоманією така, що він прагне поглинути і втягти туди своїх друзів. Наркоманів часто використовують кримінальні структури. Потрапивши в руки досвідчених злочинців, наркомани стають знаряддям у їхніх руках. Обіцянкою і роздачею наркотичних засобів, шантажем і погрозами вони схиляють чи змушують наркоманів брати участь у крадіжках, пограбуваннях, убивствах.
Необхідно відзначити, що хоча наркоманія і не інфекційне захворювання, але вона має здатність до поширення. Для наркомана характерне втягування інших до цієї згубної звички. Чи можна вилікувати від наркоманії? Встановлено, що виліковується лише потяг до наркотику, про повне відновлення здоров'я сказати важко. Наркотик — отрута, котра з колосальною швидкістю руйнує організм. Тому все залежить від терміну початкового лікування та індивідуальних особливостей організму. Визначити, чи вживає ваш товариш наркотики нелегко, але можна. Зміни, які можуть відбуватися з підлітком, уже очевидні на початку нового захоплення, коли ще не виникла наркотична залежність. У цей час ви можете його врятувати. Необхідна довірча розмова, можете відразу звернутися до спеціаліста.

Зверніть увагу на такі ознаки:
— Поява агресивності, різкі зміни в поведінці: кволість зранку і надмірна збудженість у другій половині дня, уникає вас, по телефону відповідає крадькома і уривчасто, колишні друзі не цікавлять, захоплення теж.
— Відносно одягу став неакуратний. Серед речей з'явилися баночки, з'явився незрозумілий запах, шприци і пігулки.
— З дому можуть зникати речі, коштовності.
— Надмірна веселість, почервоніння обличчя, різкі зміни в апетиті
— Ймовірні ознаки вживання «веселого біломору»; вузькі зіниці, млявість, відчуженість (вживання наркотиків опійної групи); налиті кров'ю очі.
— Зміна в розмові, бліда шкіра, надмірне вживання рідини, порушення координації.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.