Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 32 common:people_all_forms

"Світ без наркотиків" для 1-4 класів

Date: 26 жовтня 2020 о 08:17
120 views

Що таке шкідливі звички.
Шкідлива звичка – це така залежність людини від чогось зовнішнього, яка поневолі і губить її. В одному з тлумачних словників подане таке визначення шкідливої звички: “Стан рабської залежності від якоїсь звички або чогось, що може в психологічному чи фізичному плані сприяти появі звички(наприклад, від якихось наркотичних речовин), причому залежність ця така сильна , що неможливість подолання звички серйозно травмує людину”.
Оскільки людина може бути схильна до шкідливих звичок фізично, і оскільки вони часто викликають ускладнення суто медичні, ці звички часто вважають захворюваннями. Поява більшості шкідливих звичок зумовлена свідомими рішеннями і духовними проблемами людини.

Що може стати причиною появи шкідливих звичок?
Дуже багато є факторів, до яких люди можуть відчувати нездоланний потяг. І більшість якраз невинні: їжа, робота, заняття спортом, покупки, пігулки…

Наркотики і алкоголь.
Найбільш очевидним і найчастіше згадуваними є звички, пов’язані з речовинами, які діють на психіку. Такі речовини створюють фізичну, емоційну й соціальну залежність. Інші речовини викликають галюцинацію. Депресанти типу алкоголю можуть тимчасово зняти надмірну стурбованість і зайвий самоконтроль.

Наркоманія – це…
Наркоманія — це хвороба, яку характеризують потягом до наркотиків, що вживаються різними способами: ковтання, вдихання, внутрішньовенна ін’єкція з метою домогтися одурманюючого стану або зняти біль. Вживання наркотиків веде до повного виснаження організму, значної втрати маси тіла і занепаду фізичних сил. Наркоманів можна сміливо називати самогубцями.

Статистика вживання наркотиків серед молоді.
107 тис. наркоманів зареєстровано по лінії МВС;
Реально - в 10 - 15 разів більше, більше, ніж 1 млн;
95% - це молодь у віці 15 - 30 років;
97% наркоманів вперше спробували наркотики у віці з 12 до 19 років;
Третя частина всіх злочинів пов'язана з незаконним обігом наркотиків;
Більше половини засуджених - наркомани;
Кожен 5-й наркоман - жінка;
9 з 10 повій - наркоманкі;
Щорічно в Україні близько 150 тис. молодих людей стають наркоманами;

Легенду про тютюн, а по іншому його називають « Чортове зілля».
Летів якось чорт. Та кудись задивився
Й на вербу суху животом настромився.
І здох. Може, правда, а може брехня –
Посипалася з чорта того порохня.
Ішли мужики. Порохню найшли:
Вони недалечко там поле орали.
Кишені діряві були, як на зло,
Тож, чортове зілля повсюди зійшло.
Понюхали – листя духмяним здалося.
Комусь до смаку воно дуже прийшлося.
«Ти ба!» - мовив хтось, і від цього «ти ба»
З’явилася назва у зілля – ТАБАК.
Багато з тих пір табаку розвелося.
Пізніше курити його повелося.
А хтось, кажуть, сплюнув і вигукнув:»Тю!»
З’явилась у зілля ще й назва «ТЮТЮН»
Історія тютюну
Куріння тютюну має більше, ніж 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII –XVIII столітті.
Чому людина палить?
• Результати досліджень свідчать про те, що багато курців набули цієї звички у підлітковому віці. Тиск збоку товаришів і бажання бути схожим на дорослих спонукає багатьох підлітків до паління. Цю згубну звичку важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє наркотичну залежність у людини, що палить.
• Доведено, що куріння тютюну є великою небезпекою для здоров'я і призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей. Виявляється, що смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, що не курять. Також курці в 13 разів частіше хворіють на стенокардію (захворювання серця) і в 10 разів частіше — на виразкову хворобу шлунка. Як правило, курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить.
Пасивне куріння приводить до активного куріння, це зашкоджує здоров’ю.

Курять батьки – страждають діти

Знай про це…

Істоіря алкоголю
Історія алкоголю досягає до 8000 років до нашої ери, в час коли з'явився керамічний посуд, який посприяв виготовленню алкогольних напоїв з ягід, меду і винограду. В давнину алкоголь називали викрадачем розуму. Миклухо-Маклай - відомий мандрівник розповідає про папуасів Нової Гвінеї, яким вже були відомі таємниці приготування хмільних напоїв, але вони ще не знали про вогонь. Слово "алкоголь" вперше прозвучав в 6-7 століттях від арабів і означав "одурманюючий". Рагез - араб виготовив першу пляшку горілки, сталося це в 860 році. В цей час почали переганяти вино і тим самим отримувати спирт, що збільшило пияцтво. Відомо, що з цього приводу основоположник ісламу - Мухаммед ввів заборону вживання спиртних напоїв, яка згодом увійшла в Коран. Однак по при заборону, в країнах Азії процвітав культ вина і навіть прославлявся у віршах.

Що спонукає людину вживати алкоголь?
Причин для цього безліч, хоча жодну з них не можна вважати поважною. Приклади першого знайомства з алкоголем відбуваються або випадково, або його вживають «для апетиту». Деякі навіть намагаються застосовувати його в якості ліків. Алкоголем навіть іноді лікують. Дитина часто-густо куштує спиртне сама, зі звичайної цікавості.
Сумна алкогольна статистика
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) алкоголь вбиває 2,5 млн людей щорічно. На жаль, у нашій країні від такої шкідливої та соціально небезпечної наркотичної звички, як алкоголізм, щорічно помирає все більше громадян України. Основним фактором такої великої смертності являється високий рівень споживання алкоголю — 20 л у рік на душу населення. За оцінками ВООЗ, критична цифра споживання — 8 л на рік, після чого спостерігається знищення генофонду нації та деградація суспільства. А це вже пряма загроза національній безпеці країни. Від алкоголізму, який визнано хворобою, щорічно вмирає 40 тис. людей (110 хворих за добу). За десять останніх років жіночий алкоголізм зріс удвічі. Школярі та студенти вживають спиртне не менше 2 разів у тиждень. Стаж споживання уже мають 40% дітей. Серед причин смерті — алкоголізм займає третє місце. Більше 50% нещасних випадків відбувається з причини алкоголізму. На 15—20 років скорочується життя алкозалежних хворих. І нарешті, 650 тис. людей знаходяться на обліку як алкозалежні хворі (реальна цифра, як показує практика, в 3—5 разів більше).

Comments:
Only authorized users can leave comments.